ماه رسول خدا را دریابیم
سلام ماه شعبان ، سلام بر موالید بی نظیر تو ، سلام بر مهدی ، سلام بر حسین ،سلام بر زینت عبادت کنندگان و سلام بر عباس .
سرآغاز تو ابالفضل است ، باب ورود به حریم حسین ، و نهضتی که به دست فرزندش ادامه یافت ، تا به دست مهدی رسید !!
ماه شعبان
سلام بر اسرار تو که سر الاسرار عالم است .کلید غفران ماه رمضان تویی، و پله کان عروج در مهمانی الهی .
مناجات امیر مؤمنان را در شبهای تو شنیده ام ، از راز و نیاز علی در شبهایت بزرگی تو را فهمیدم ، علی خدا را به تو قسم میداد ، کسی که همه عالم در شب قدر خدا را به او قسم میدهند . الهی به علیٍ !!
بارالها ! مهربانیت را برای من بگشا ، بگذار زیر پرو بال تو آرام بگیرم ، ماه شعبان ! اینجا سرد است ، تاریک است ، و من از تارکی می ترسم ، ماه شعبان ، بتاب ، بتاب بر یخهای زمستانیمان ، ماه شعبان ! اینجا کویر است ، تشنه ایم ، تشنه خدا ، پس ببار ، ببار به زمینهای خشک سالیمان ، ما را برای شب قدری بهتر ، مهمانی زیباتر ، آماده تر کن !
چه زیباست مهمانی الهی ، بعضی از اول رجب مهمانند ، برخی با تو آغاز کرده اند ، و برخی با رمضان ، خوشا به حال آنانی که سه ماه مهمان خدایند .
رجب که از دستمان رفت ،تو برایمان نور افشانی کن ، خوش آمدی ، سلام ماه شعبان .
شعبان ماه بسیار شریفی است و به حضرت سید انبیاء صَلَّی اللهِ عَلِیهِ وَ آله منسوب است و آن حضرت این ماه را روزه میگرفت و به ماه رمضان وصل میکرد و میفرمود، «شعبان، ماه من است هر که یک روز از ماه مرا روزه بگیرد بهشت برای او واجب میشود» و از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده است که چون ماه شعبان فرا میرسید امام زینالعابدین علیهالسلام اصحاب خود را جمع مینمود و میفرمود، «ای اصحاب من میدانید این چه ماهی است؟ این ماه شعبان است و حضرت رسول صلی الله علیه و آله میفرمود شعبان ماه من است پس در این ماه برای جلب محبت پیغمبر خود و برای تقرّب به سوی پروردگار خود روزه بدارید.
از حضرت صادق علیهالسلام و ایشان از امیرالمؤمنین علیهالسلام نقل کرد که میفرمود: از زمانی که شنیدم منادی رسول خدا صلی الله علیه و آله ندا کرد در ماه شعبان، ترک نشد از من روزه شعبان و ترک نخواهد شد از من تا مدتی که حیات دارمان شاء الله تعالی. سپس میفرمود که روزه دو ماه شعبان و رمضان توبه و مغفرت از خدا است
به حقّ آن خدایی که جان علیّ بن الحسین به دست قدرت اوست سوگند یاد میکنم که از پدرم حسین بن علی علیهماالسلام شنیدم که فرمود شنیدم از امیرالمؤمنین علیهالسلام که هر که روزه بگیرد در ماه شعبان برای جلب محبّت پیغمبر خدا و تقرّب به سوی خدا؛ خداوند او را دوست میدارد و در روز قیامت کرامت خود را نصیب او میگرداند و بهشت را برای او واجب میکند.»
از حضرت صادق علیهالسلام و ایشان از امیرالمؤمنین علیهالسلام نقل کرد که میفرمود: از زمانی که شنیدم منادی رسول خدا صلی الله علیه و آله ندا کرد در ماه شعبان، ترک نشد از من روزه شعبان و ترک نخواهد شد از من تا مدتی که حیات دارمان شاء الله تعالی. سپس میفرمود که روزه دو ماه شعبان و رمضان توبه و مغفرت از خدا است.
روزه ماه شعبان
«عَنِ الصَّادِقِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ علیه السلام : قَالَ صِیَامُ شَعْبَانَ ذُخْرٌ لِلْعَبْدِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَ مَا مِنْ عَبْدٍ یُکْثِرُ الصَّوْمَ فِی شَعْبَانَ إِلَّا أَصْلَحَ اللَّهُ لَهُ أَمْرَ مَعِیشَتِهِ وَ کَفَاهُ شَرَّ عَدُوِّهِ وَ إِنَّ أَدْنَی مَا یَکُونُ لِمَنْ یَصُومُ یَوْماً مِنْ شَعْبَانَ أَنْ تَجِبَ لَهُ الْجَنَّةُ؛».
امام صادق (علیهالسلام) فرمودند: روزه شعبان ذخیره روز قیامت بنده است و هر بندهای که در ماه شعبان زیاده روزه بگیرد خداوند امر معیشت او را سامان بخشد و شرّ دشمن را از او دفع کند. (وسائل الشیعه ج : 10 ص 505)
بهترین اعمال ماه شعبان
از روایات استفاده میشود که بهترین دعاها و ذکرها در این ماه استغفار است و هر که هر روز از این ماه هفتاد مرتبه استغفار کند مثل آنست که هفتاد هزار در ماههای دیگر استغفار کند.
اعمال ماه شعبان
دعا
اعمال این ماه شریف بر دو قِسم است اعمال مشترکه و اعمال مختصه.
اعمال مشترکه ماه شعبان
اوّل: هر روز هفتاد مرتبه بگوید اَسْتَغْفِرُاللّهَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ.
دوّم: هر روز هفتاد مرتبه بگوید اَسْتَغْفِرُاللّهَ الَّذی لا اِلهَ اِلاّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحیمُ الْحَیُّ الْقَیّوُمُ وَ اَتُوبُ اِلَیْهِ.
سوّم: تصدّق کند در این ماه اگرچه به نصف دانه خرمایی باشد تا حق تعالی بدن او را بر آتش جهنّم حرام گرداند از حضرت صادق علیهالسلام منقول است که از آن جناب سؤال کردند از فضیلت روزه رجب فرمود چرا غافلید از روزه شعبان، راوی عرض کرد یا بن رَسول الله چه ثوابی دارد کسی که یک روز از شعبان را روزه بدارد فرمود به خدا قسم بهشت ثواب اوست عرض کرد یا بن رسول الله بهترین اعمال در این ماه چیست فرمود تصدّق و استغفار هر که تصدّق کند در ماه شعبان حق تعالی آن را تربیت کند همچنان که یکی از شما شتر بچهاش را تربیت میکند تا آنکه در روز قیامت برسد به صاحبش در حالتی که به قدر کوه اُحُد شده باشد.
چهارم: در تمام این ماه هزار بار بگوید لا اِلهَ اِلا اللّهُ وَلانَعْبُدُ اِلاّ اِیّاهُ مُخْلِصینَ لَهُ الدّینَ وَ لَوُ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ که ثواب بسیار دارد از جمله آنکه عبادت هزار ساله در نامه عملش بنویسند.
پنجم: در هر پنجشنبه این ماه دو رکعت نماز کند در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه توحید و بعد از سلام صد بار صلوات بفرستد تا حق تعالی برآورد هر حاجتی که دارد از امر دین و دنیای خود و روزهاش نیز فضیلت دارد و روایت شده که در هر روز پنجشنبه ماه شعبان زینت میکنند آسمانها را پس ملائکه عرض میکنند خداوندا بیامرز روزه داران این روز را و دعای ایشان را مستجاب گردان و در خبر نبوی است که هر که روز دوشنبه و پنجشنبه شعبان را روزه دارد حقتعالی بیست حاجت از حوائج دنیا و بیست حاجت از حاجتهای آخرت او را برآورد.
ششم: در این ماه صلوات بسیار فرستد و…
روزه دوشنبه و پنجشنبه
روزه دوشنبه و پنج شنبه این ماه برای حوائج دنیا و آخرت نافع است.
در هـر پنج شنبه این ماه، دو رکعت نماز کند در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه توحید و بـعـد از سلام صد بار صلوات بفرستد؛ و روزهاش نیز فضیلت دارد و روایت شده که در هـر روز پـنـج شـنـبه ماه شعبان زینت میکنند آسمانها را پس ملائکه عرض میکنند خداوندا بـیـامـرز روزه داران ایـن روز را و دعـای ایـشـان را مـستجاب گردان.
یکی از اعمالی که در این ماه مورد تاکید قرار گرفته فرستادن صلوات است که در روایات بسیار مورد تاکید قرار گرفته است.
1 - روزه، 2- خـوانـدن دعـای: اللهم انی اسـئلک به حق المولود فی هذا الیوم …، 3 خـوانـدن دعـای (اللهـم انـت مـتـعـالی المـکان …) و این آخرین دعائی است که حضرت امام حسین علیهالسلام خواندند در آن روزی که کفار دور او را احاطه کرده بودند
دعای جمعه آخر ماه شعبان
از روز جمعه آخر ماه تا آخر ماه این دعا را بخواند: اللهم ان لم تکن غفرت لنا فیما مضی من شعبان فاغفرلنا فیما بقی منه.
بعضی از اعمال روزها و شبهای ماه شعبان
روز اول: روزهاش فضیلت دارد و وارد شده که بهشت برای او حتماً واجب میگردد.
روز سوم: روز مبارکی است و موافق مشهور روز ولادت با سعادت حضرت سیدالشهدا علیهالسلام در مدینه منوره و در سال سوم هجری اسـت، روزی اسـت کـه مـلائکـه آسمانها بـه تهنیت پیامبر صلی الله علیه و آله به این مولود مسعود آمدند و از خاک قبرش برای جدش آوردند و آن جناب را تعزیت نیز گفتند و فطرس مـلک یـا (دردائیل) پناه به آن طفل معصوم و امام مظلوم برد و حق تعالی او را ببخشید و به جـای خـودش بـرگـردانـیـد.
بـرای روز سـوم چـنـد عـمـل اسـت:
1 - روزه، 2- خـوانـدن دعـای: اللهم انی اسـئلک به حق المولود فی هذا الیوم …، 3 خـوانـدن دعـای (اللهـم انـت مـتـعـالی المـکان …) و این آخرین دعائی است که حضرت امام حسین علیهالسلام خواندند در آن روزی که کفار دور او را احاطه کرده بودند.
و عـلمـاء ایـن دعـا را از دعـاهـای روز سـوم ایـن مـاه گـرفـتـهانـد و بـدان کـه سـه دعـا نـقـل شـده کـه امـام حـسـیـن علیهالسلام هـر سـه را در روز عاشورا خـوانـدنـد.
در طلب خدا دعا
اول دعـائی اسـت کـه در وقـت صـبح عاشورا خواندند و دست به درگاه الهی بلند کرد و فـرمـود: (اللهـم انـت ثـقـتـی فـی کـل کـرب … ).
دوم این دعا است که تعلیم امام زینالعابدین علیهالسلام فرمود در آن روز در وقتی که آن حضرت را (خون) در برگرفت و خونها از بدن مبارکش میجوشید: به حق یس و القرآن الحکیم و به حق طه و القرآن العظیم یا من یقدر علی حوائج السائلین یا من یعلم ما فی الضمیر یا منفس عن المکروبین یا مفرج عـن المـغـمـومـین یا راحم الشیخ الکبیر یا رازق الطفل الصغیر یا من لا یحتاج الی التفسیر صل علی محمد و آل محمد و افعل بی کذا و کذا.
شب نیمه شعبان
شـب بـسـیـار مـبـارکـی اسـت و بـعـد از شـب قـدر افـضـل لیـالی اسـت و حـق تـعـالی به فضل خویش در این شب به بندگان خود عطا مرحمت فرماید و گناهان ایشان را بیامرزد و سـائلی را از درگـاه خویش رد نکند مگر آنکه معصیتی از خدا طلب نماید و روایت است که؛ از اول ایـن شـب تـا آخـر آن از جانب حق تعالی ندا میرسد که آیا استغفار کنندهای هست که طـلب آمرزش کند از گناهان خود تا من او را بیامرزم آیا کسی هست که طلب روزی کند تا من او را روزی دهم.
و از جمله برکات این شب مبارک آن است که ولادت با سعادت سلطان عصر امـام زمـان ــارواحـنـا له الفـداء در سـحـر ایـن شـب (در) سال 255 (دویست و پنجاه و پنج) در سر من رای (سامرا) واقع شده و باعث مزید شرافت ایـن لیـله مـبـارکـه شـده است.